Studentmottagningen är en stor del av hur ditt studentfirande upplevs och det är där du som student kommer att spendera största delen av dagen eller kvällen. Det är mycket som ska planeras och förberedas. För att göra det enklare så har vi skapat en checklista och samlat tips på allt du behöver tänka på!
Det finns en enda regel när det kommer till vad ni ska servera på studentmottagningen: Gör det enkelt för er själva. Slå inte till med olika tapasrätter som alla behöver göras precis innan servering eller där allt måste vara i ugnen samtidigt. Smarta menyer är ex kallskuret, vegetariska pajer, potatissallad eller pastasallad. Har ni möjlighet att beställa en del av maten så är det förstås guld värt.
Samma regel appliceras på efterrätten. En cheesecake som bara går att ställa fram ett par minuter innan servering eller en tårta som ni gjort dagarna innan är en bra lösning.
Serverar du buffé på studentmottagningen så kan det vara klurigt att räkna ut hur mycket mat som behövs. En bra grundregel är att tänka att alla kommer att plocka en liten bit av allt – och räkna inte med en för stor bit, för det brukar ofta sluta med att det blir kilovis med mat över. Ett bra knep kan vara att dela upp maten i portionsbitar redan från början, dvs att ex göra små tårtbitar av matpajen eller att knipsa av vindruvorna i små portionsklasar. Det brukar leda till att varje gäst tar en bit av varje. På så sätt blir det enklare att räkna ut hur mycket som behövs och vara säker på att det räcker.